Resepi:
Ikan merah, kita guna separuh je. 3 potong.
Kentang sebiji belah 4 atau 6 ikut suka
Bawang merah 2 biji(hiris)
Bawang putih 2 biji (hiris)
Halia dlm 1inci (hiris pjg)
Bawang merah 4 biji blend
Basang putih 2 biji blend
Lada hitam satu sudu kecil blend
Rempah tumis sekawan
Daun bawang and daun sup
Tumis rempah tumis sekawan smpai naik bau, masukkan bawang halia yg hiris smpai agak garing sedikit. Jgn layu2 je. Dah garing and naik bau, masukkan bawang yg di blend. Mmg suka lebihkan bawang sbb xpakai pak aji. Smpai bawang blend td dah naik baru and masak, masukkan air, garam and ketang.. Air jgn byk sgt. Agak2 utk 2 atau 3 org makan. Lebih sgt nnti xda manis bawang and ikan. Dah mendidih, kentang dah nak empuk, masukkan ikan. Tutup bg cepat masak. Ikan dah putih tu dah masak la. Hiris daun bawang and daun sup, lepas tu tabur and tutup api. Done. Boleh makan. Oh ye, kalau masak sup ayam kita tmbah rempah sup sikit. Dlm satu sudu. Sikit jer.
Lupa nak ambil gmbar. Tp husband ckp sedap. Balance ikan merah tu xtau nak masak asam pedas ke sup lg. hahaha!
Tgk la mana yg rajin. harini tekak xsihat ni nak makan asam rebus ikan kembung pulak. Gara2 mama sebut dia masak ni aritu.
Next time dah lama xmemasak boleh buka buku resepi blog sendiri.
No comments:
Post a Comment