Sunday, March 6, 2016

Resepi: masak lemak cili padi daun ubi tempe busuk

Hye!

Panjang nama resepi kali ni kannn. Apa lagi diary masakan kenalah update. Kalau x kecoh lagi call mama, adik pakcik makcik sbb nak tanya mcm mana masak. Hahaha. Smlm balek dr baby expo singgah petronas isi mnyak and withdraw duit. Ada sorang pakcik ni jual pucuk ubi, husband pun belilah smbil tlg pakcik tu. Beli 2 bungkus.. actually sbungkus je dah ckup. Tp pakcik tu bg lebih.. Ambil aje lah. So, td lpas magrib siang2 pucuk ubi and godek peti ais terjumpa tempe busuk. Actually xberapa busuk. Org jawa mmg makan tempe busuk nie. Hahaha. So, got the idea. Masak lemak cili padi pucuk ubi and tempe busuk. Call mama tanya resepi sbb xpasti kena tumis ke x. Mama dah tdo, call adik xangkat. Call makcik xangkat.. Last2 call pakcik dpt le resepinye. Mudah easy peasy.. 

Resepi: 
Bawang merah
Bawang putih
Ikan bilis
Kunyit
Cili padi
Tempe busuk
Pucuk ubi ( direbus hingga empuk)

Memula pucuk ubi tu rebus dulu smpai empuk. Means lembutlah. Mcm nak makan ulam.. Then dah empuk, cuci.. Buang air getah dia.. And perah2.. 

Blend semua bawang kunyit cili padi ikan bilis.. Masak dlm periuk. Bg masak sikit bawang tu baru masuk santan and air.. Mendidih je, masukkan pucuk ubi ans garam and tempe yang dipotong2.. Jgn kecil sgt. Agak2 la. Ikut suka. Mendidih rasa and siap. Makan dgn nasi panas and ikan goreng garing2. Wow! Husband request bawak bekal pergi kerja esok. Nasib ada lebih, esok panaskan aje. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...