Tuesday, September 5, 2017

New Job new environment

Hai,

mak aih, lama betul tak menaip membebel kat dalam blog ni. rindu jugak nak menaip. tapi kekangan waktu membataskan. chewaaaah.

Now, iols dah berada dalam company baru after 3 years working as QA exec dekat company lama tu. stress sangat sampai reach the highest limit and babai uols. hahaha. Biasalah alam kerja mana ada yang tak stress, ye dak? tapi kalau tahap stress kita tak boleh nak handle, pandai2 lah cari ruang dan peluang untuk keluar dari zon stress tu.

Like for me, masa dah tak tahan sangat nak maintain kerja sana, I list out kenapa I stress.
1) Orang,
2) Workload
3) Environment

Ok, pasal orang. kita tak boleh nak ubah orang. Either kita abaikan orang tu atau kena fikir cara lain untuk tackle orang tu (kita kena try adapt). macam iols, tak kuasa nak tackle, aku anggap je dia takda. settle.

still the same problem, orang jugak. tp orang ni kita tak boleh nak elak. akan berjumpa dan terima arahan which is boss. so, my solution??? confess, sabar dan cari kerja lain. hahha.

workload. ok, for me kalau workload tu mmg byk sgt tp still manageable, I ok. I akan bgtau boss, tell me which is more important. so i akan buat yang penting dulu and baru setelkan yang lain. tp mesti highlight dekat boss. sbb boss mmg tak tau kerja kau macam mana, banyak mana.

environment. Ni paaaaaliiiinggg penting.Alhamdulillah, so far enviroment department iols setakat ni semua ok. takda cucuk2 sana sini nak naik. semua supportive. cuma environment kilang tu... subjective la. sbb kes2 di atas tadi. hahahahaha. no komen.

So, dengan company lama tu iols dah berterus terang apa masalah kita, but they said I'm too emotional, tak strong enough (&*%@#*^!!) tak matured enough, so iols pun move on lahh. (tp cari kerja lain dulu sambil doa nanges2 mintak kat Allah, terima kasih Allah). Paling best time kita dalam notice period. masa ni saaaangattt seronok. rasa beban tu dah terlepas, bulan pertama ok lagi. iols pun diam je tak bagi tau sapa2, only my manager tau. bila dah masuk bulan ke2, time to settlekan semua kerja and pass over kerja kau... yeay! heaven sangat laaa. takda beban, kerja happy, boss counter. andddd, dengan beraninya aku cakap, this is not about the money. kalau boss counter i 1k pun i takkan stay. (woahh) sbb problem i adalah lain. So, kerja tak happy pun sampai bila je kan boleh tahan,dapat pulak offer company lain yang gerak hati i cakap baik kau pergi dja kalau tak kau akan menyesal sepanjang hayat. hahahaha. i told my boss, solution boss bagi tu xberkesan. mmg macam akan ok dalam masa 2-3 months, after 5 months, setahun, problem tu tetap akan jadi lagi and i akan stress jugak lagi. but the different is, i maybe tak dapat offer yang mcm i dapat sekarang.

Andddd, i made the right decision. so far, i'm happy with the decision that i've made. alhamdulillah.

selepas hujan, datanglah pelangi. semoga pelangi kekal menjadi pelangi. hahahahhaa!

happy working everyone!



2 comments:

Wahidah Aziz said...

sila rajin menulis lepas ni. BTW, perkara2 tersebut di atas adalah sangat penting dalam kehidupan pekerjaan. Bila kerja stress, kehidupan di rumah turut stress - Dato' Nurul Kabsah

Ct DJa said...

kannn. tempat kerja sgt memainkan peranan. bukan takat kat rumah strees, hormon pun haywire, lepas tu bla bla bla bla.. (panjang sgt ceritanya) >.<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...